Biografie

Van jongs af aan ben ik bezig met theater. Het begon met een oproep in de krant door het plaatselijke jeugd theaterkoor. Ik volgde toentertijd lessen bij Jeugd Theaterkoor De Mini Meierij en ik nam deel aan de eindproducties. Hierna kwam ik terecht bij Jeugd Musicalgroep Piccolino. Daarnaast deed ik mee aan de musical producties op school. Bij de schoolmusicals heb ik masterclasses gevolgd van Anneke van Meurs en Bente van den Brandt.

over-mj

In mijn examenjaar heb ik de muziektheatervoorstelling “Break Through” gemaakt, een voorstelling over doorbreken. Daarin ging het om thema’s zoals: identiteit, doorzettingsvermogen en geloven in jezelf. Deze voorstelling, welke tevens mijn profiel-werkstuk was, leverde alleen maar positieve reacties op. Dit bevestigde mij dat bij muziektheater mijn toekomst zou liggen en ik vervolgde mijn weg.

Als voorbereiding op mijn vervolgopleiding nam ik in 2008-2009 deel aan de MusicALL Factory – Jongeren en volgde lessen in drama, dans en zang. Daarnaast tourde ik met “Jesus Christ Superstar” van het Brabants Muziektheater langs diverse theaters in Brabant en Gelderland. Verder was ik tussen 2008 en 2009 ceremoniemeester bij de plechtigheden van de Dodenherdenking in Rosmalen.

Mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de richting musicaltheater startte in 2009, vanuit daar maakte ik de overstap naar Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. De opleiding muziektheater in Tilburg bood mij meer mogelijkheden mijzelf te ontwikkelen in zang, met daarbij de disciplines dans en drama. Uiteindelijk besloot ik terug te keren naar de MusicALL Factory om lessen te volgen bij de volwassenen afdeling in drama, zang en dans.

Daarnaast ben ik in augustus 2011 gestart als zelfstandig ondernemer met Marc van Creij – Muziektheater, hierin kan ik mijn creatieve inspiratie en passie een plek geven en mijzelf verder ontwikkelen. In december 2011 tourde ik met veel plezier door het land in de Sinterklaasmusical “Help, Sinterklaas verdwijnt” van MusicalOne. Januari 2013 stond in het teken van “Drie Musketiers -de musical” van Stichting Musivo 2000 die is opgevoerd in de Tilburgse schouwburg. Hier had ik de rol van Confrencier en daarbij was ik understudie voor de rollen Kardinaal Richelieu en Musketier Aramis. Tevens speelde ik in februari in de musical “Happy Valentine” van Muziektheater ZEEP en in april speelde ik een dubbelrol in een concertversie van “Titanic -de Musical” van Stichting Musical in Spoordonk.

In 2014 ben ik teruggekeerd bij het Brabants Muziektheater in “Evita – de musical”. In deze voorstelling vertolkte ik de rol van tangozanger Augustin Magaldi. Deze voorstelling was in oktober en november 2014 te zien in diverse theaters in Brabant.

Tijdens pasen 2015 bracht Kwaliteitskoor ‘Karakter’ de rock opera ‘Jesus Christ Superstar met live-orkest in Theater Markant te Uden. Voor de uitvoering van deze voorstelling verleende ik mijn medewerking door de rol van apostel Simon op mij te nemen en het ensemble te ondersteunen met de koorpartijen.  Naast mijn deelname op het podium heb ik ook ondersteuning geboden bij het instuderen van de dans tijdens ‘King Herod’s song’.

In april van hetzelfde jaar verleende ik mijn medewerking bij de uitvoering van Carmina Burana’s Hooiwagen door de Bredase Opera om als stagemanager te zorgen dat op het podium alles goed verliep, denk aan decorwissels, artiestenbegeleiding en technisch doorlopen van de voorstelling met de figuranten. Erg gaaf om mijn theater ervaring op een andere manier in te kunnen zetten, het leek of hier alles samen kwam en dat heeft mij aan het denken gezet en mij doen besluiten om meer richting die tak van sport te gaan, toch wanneer ik zelf in de spotlights kan springen, zal ik dat niet afslaan!

Naar aanleiding van mijn deelname aan “Evita – de musical” bij het Brabants Muziektheater, in 2014, mocht ik samen met Eline Chavanu (Maîtresse) optreden tijdens ‘Opnieuw Applaus’ de seizoensafsluiter van Theater aan de Parade. Samen brachten wij enkele nummers uit ‘Evita – de Musical’ ten gehore, maar ook het duet ‘Tonight’ uit de musical West Side Story.

In het voorjaar 2015 wordt Spotlight-Theaterproducties opgericht, waar ik als artistiek leider aan de slag zal gaan om mijn expertise in het produceren uit te breiden. Op wekelijkse basis verzorg ik dans, zang en theater lessen en nam ik de organisatie en productie kan op mij.

Ook 2016 zal vooral in het teken van het produceren van de voorstelling ‘Alice in Wonderland’ door Spotlight-Theaterproducties staan. Wel trad ik samen met Nicoline Kooij op bij Harmonie Spaarne bazuin waar wij het concert: ‘Night at the Oscars’ aan elkaar gekletst hebben op ludieke wijze. Ook produceerde wij dit jaar weer onze Sinterklaas musical en traden Nicoline en ik op met onze Swinging Santa & Kerst Elf act.

Sinds 2017 verzorgt Marc van Creij – Muziektheater 2 tot 3 keer per week de meest spannende stadswandeling van de stad. Ghost Tours Den Bosch bevat waargebeurde spookverhalen verteld door een mysterieuze stadsgids, die op de plaats waar de verhalen zich hebben afgespeeld deze verhalen tot leven laat komen. Tijdens ‘Lamarziendan’ #6 verzorgde Marc een gastoptreden en vertelde hij als mysterieuze stadsgids een spannend spookverhaal over Koudijs en de Tramkade.

Sinds januari 2017 presenteer ik vaste hoste Buurtpodia door heel ‘s-Hertogenbosch, voor de Muzerije. Op 30 maart 2017 presenteerde ik het Cultuurbosch Café, daarnaast presenteerde ik sinds vorig jaar de eind optredens van het Bosch Leer Orkest, o.a. in Theater aan de Parade.

Sinds april 2017 is Marc deel van het docententeam van het project ‘Klas & Kunst’ welke ieder jaar verschillende lessen theater, dans, muziek en beeldend verzorgen binnen uiteenlopende thema’s aan +/- 1600 kinderen die in groep 5 zitten. In 2016-2017 was het thema: ‘Sterrenstof & Ruimtepuin en in 2017-2018: Oer Weer Ooit Weer.

In juni van datzelfde jaar heeft Marc de regie verzorgd bij de Bredase Opera tijdens de semi-scenische uitvoering van ‘Le Comte Ory’ in de openlucht van het Begijnhof ter ere van het 750-jarig bestaan van het Begijnhof in Breda. In de zomervakantie heeft Marc, als theaterdocent 2 musical weken verzorgd in Amsterdam, waarbij hij samen met de kinderen in 5 dagen een musical voorstelling heeft gemaakt.

Na het succes van deelname als artiest aan ‘Lamarziendan’ verzorgd Marc vanaf dat moment zijn medewerking aan ‘Lamarziendan’ als stagehand / floormanager  en diverse andere productie taken.

In het najaar van 2017 produceerde Marc van Creij – Muziektheater de nieuwe Sint musical ‘Sinterklaas & de Robotpiet’, waarmee zij langs verschillende bedrijven tourden. In de kerstvakantie speelde Marc de rol van Kok in de voorstelling SOEPMONSTERS van Blauwgras – Rachel Zweije, een interactieve voorstelling over soep maken en soep proeven.

In de winter van 2018 verzorgde Marc de regie voor de kindervoorstelling Piratenprinses 3+ van Theater Tweekant. Een voorstelling over of je liever een stoere piraat bent of een keurige prinses en alles wat erbij komt kijken om de beste keuze te maken.

In februari 2018 verzorgde Marc als gastdocent, verschillende workshops over ‘De Stem en Theatersport’ bij Theatersport vereniging ‘Zoetelieve’ uit ‘s-Hertogenbosch. In diezelfde maand trad Marc aan als nieuwe dirigent bij Popkoor No-Nonsense te Schijndel, waar hij op zondag 8 april 2018 het stokje overnam van Kiki Schippers, tijdens het Concert van No-Nonsense ‘Goodbye Kiki, Hello Marc’. Op donderdag 29 maart 2018 verzorgde Marc de presentatie bij de premiere van de Short Film ‘Als…’ die in premiere ging in Theater De Speeldoos in Vught. In het weekend van 21 & 22 april 2018 zal er in ‘s-Hertogenbosch een nieuw en uniek project plaatsvinden, namelijk; ‘De Kettingreactie’ waar Marc als regisseur & producent aan verbonden is. ‘De Kettingreactie’ is geïnitieerd door Vocaal Ensemble ‘Dubbel Zes’ waarbij er gemixt en gemengd gaat worden tussen diverse creatievelingen en we als het ware het publiek een unieke mix van diverse kunstvormen kunnen bieden en daarmee hopelijk een prachtige kettingreactie gaan veroorzaken met in de toekomst nog vele nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen.

Na de mei-vakantie zal Marc starten als gast docent bij Kunsten Centrum Waalwijk, waar hij diverse Musical workshops zal verzorgen binnen de lessen van Maxi Kunst Club op de maandag, daarnaast verzorgd Marc als gastdocent theaterlessen in groep 8 van Vrije School ‘De Driestroom’ binnen hun theaterlessen en voorstelling van dat schooljaar.