Het ambacht van de theatermaker
Als docent theater draag ik als vakspecialist drama bij aan de kunstzinnige vorming van leerlingen. Leerlingen leren voornamelijk om zich theatraal uit te drukken in beeld, taal en spel, waarbij ze bewegingen gebruiken om hun gevoelens en ervaringen uit te drukken en verhalen leren vertellen. Ik prikkel hun creativiteit en daag hen uit om vanuit plezier nieuwe dingen te leren. Zo laat ik ze als bevlogen theaterdocent hun unieke, creatieve talenten ontdekken.
Tijdens de theaterlessen zal ik in afwisselende combinaties bezig zijn met de volgende onderwerpen:
- Tableau vivants
- Emoties
- Fysiek- en stilspel
- Korte dialogen met subteksten
- Opbouw van een goede scène
- Invulling geven aan een personage
Als ervaren theatermaker ben ik op verschillende manieren inzetbaar. Hieronder staan enkele mogelijkheden uitgelegd. Natuurlijk geef ik ook graag vorm aan een traject op maat.
“Je kunt mij als theatermaker het beste omschrijven als enthousiast en vol met passie voor het theatervak. Ik wil altijd het beste uit het materiaal en mijn leerlingen halen, waarbij ik de sterke visie op het stuk niet uit het oog verlies en blijf openstaan voor ideeën van betrokkenen. Want samen zijn we eigenaar van de voorstelling en daarmee het ‘eindproduct.’”
Creatieve workshops door een ervaren docent theater
Als theatermaker heb ik verschillende ‘Basisworkshops Theater’ ontwikkeld, waarin leerlingen aan de hand van verschillende werkvormen kennismaken met het theatervak. Iedere theaterworkshop start met een stevige warming-up om in de sfeer te komen. Hierna laat ik verschillende theateropdrachten de revue passeren. Deze theateropdrachten dienen als ‘vooronderzoek’. Zo daag ik leerlingen uit om uit hun comfortzone te stappen, dingen uit te proberen en te onderzoeken. De leerlingen worden zo voorbereid op het laatste deel van de workshop, waar zij een korte presentatie geven in de vorm van een zelfgemaakt toneelstuk. De workshop wordt afgesloten met een reflectie, samen met de docent theater.
Je kunt een Basisworkshop Theater als eenmalige workshop boeken, maar je kunt mij ook inschakelen voor een hele reeks aan workshops. Als je voor een reeks kiest, zal ik als theaterdocent een stevige basis leggen en eventueel toewerken naar een (grotere) presentatie. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij de regie van de groep 8-musical. Natuurlijk is het ook mogelijk dat we een reeks workshops ontwikkelen passend bij een feestdag of themaweek (bijv. de Kinderboekenweek). Ook kan een reeks theaterworkshops worden ontwikkeld die aansluit bij thema’s die behandeld worden in school.
Theatermaker Marc structureel voor de klas
Natuurlijk hebben we een nog uitgebreider aanbod, waaronder de beste van alle opties wat betreft theatereducatie: zet mij structureel voor de klas met mijn afwisselende programma. Bij deze optie zal ik als docent theater wekelijkse basislessen verzorgen aan iedere klas op jouw school. Door mij structureel als vakdocent voor de klas te zetten, maken je leerlingen écht kennis met theater en kunnen ze op optimale wijze hun creatieve talenten ontwikkelen.
Shakespeare schreef het ooit al eens: ‘To be or not to be, that’s the question’. Zijn jouw leerlingen er ook bij? Neem contact met mij op en boek een of meerdere workshops. Ook als je vragen of opmerkingen hebt over mijn aanbod, ben je welkom om contact op te nemen.
Veelgestelde vragen
Een theatervoorstelling maken is een vak apart. Er zijn veel verschillende manieren om aan de slag te gaan, waarbij ik de afgelopen jaren mijn eigen manier heb ontwikkeld. Vaak begint mijn proces met inspiratie over een bepaald thema. Vervolgens ga ik nadenken over de belevingswereld en de thematiek. Als ik daar ideeën over heb, bedenk ik een verhaallijn en verwerk dit in een script. Hier schaaf ik net zolang aan totdat ik tevreden ben. Is het script af? Dan start het repetitieproces.
Lees meerHet schrijven van een script begint met het bepalen van een thema en het opdoen van inspiratie voor het toneelstuk. Soms lees je hiervoor een boek, soms bezoek je een bepaalde plaats en een andere keer kijk je een film. Hierna verzamel je elementen die je wil laten terugkomen in het script van het toneelstuk.
Lees meerVoordat we over verschillende theatervormen praten, leggen we eerst graag de betekenis van theater uit. Het woord theater is afgeleid van het oude Griekse woord theatron, wat ‘kijken naar een bepaalde plaats’ betekent. Als je een voorstelling opvoert en die aan een publiek laat zien, spreekt men van theater. Theater dient dan als verzamelnaam voor alle kunstvormen die men voor een publiek opvoert. We hebben hieronder zo compleet mogelijk uitgewerkt welke vormen van theater er zijn. Als er meerdere kunstvormen gecombineerd worden, spreekt men van totaaltheater.
Lees meer