Als docent theater draag ik als vakspecialist drama bij aan de kunstzinnige vorming van leerlingen. Leerlingen leren voornamelijk om zich theatraal uit te drukken in beeld, taal en spel, waarbij ze bewegingen gebruiken om hun gevoelens en ervaringen uit te drukken en verhalen leren vertellen. Ik prikkel hun creativiteit en daag hen uit om vanuit plezier nieuwe dingen te leren. Zo laat ik ze als bevlogen theaterdocent hun unieke, creatieve talenten ontdekken.

Tijdens de theaterlessen zal ik in afwisselende combinaties bezig zijn met de volgende onderwerpen:

  • Tableau vivants
  • Emoties
  • Fysiek- en stilspel
  • Korte dialogen met subteksten
  • Opbouw van een goede scène
  • Invulling geven aan een personage

Als ervaren theatermaker ben ik op verschillende manieren inzetbaar. Hieronder staan enkele mogelijkheden uitgelegd. Natuurlijk geef ik ook graag vorm aan een traject op maat.

“Je kunt mij als theatermaker het beste omschrijven als enthousiast en vol met passie voor het theatervak. Ik wil altijd het beste uit het materiaal en mijn leerlingen halen, waarbij ik de sterke visie op het stuk niet uit het oog verlies en blijf openstaan voor ideeën van betrokkenen. Want samen zijn we eigenaar van de voorstelling en daarmee het ‘eindproduct.’”

Creatieve workshops door een ervaren docent theater

Als theatermaker heb ik verschillende ‘Basisworkshops Theater’ ontwikkeld, waarin leerlingen aan de hand van verschillende werkvormen kennismaken met het theatervak. Iedere theaterworkshop start met een stevige warming-up om in de sfeer te komen. Hierna laat ik verschillende theateropdrachten de revue passeren. Deze theateropdrachten dienen als ‘vooronderzoek’. Zo daag ik leerlingen uit om uit hun comfortzone te stappen, dingen uit te proberen en te onderzoeken. De leerlingen worden zo voorbereid op het laatste deel van de workshop, waar zij een korte presentatie geven in de vorm van een zelfgemaakt toneelstuk. De workshop wordt afgesloten met een reflectie, samen met de docent theater.

Je kunt een Basisworkshop Theater als eenmalige workshop boeken, maar je kunt mij ook inschakelen voor een hele reeks aan workshops. Als je voor een reeks kiest, zal ik als theaterdocent een stevige basis leggen en eventueel toewerken naar een (grotere) presentatie. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij de regie van de groep 8-musical. Natuurlijk is het ook mogelijk dat we een reeks workshops ontwikkelen passend bij een feestdag of themaweek (bijv. de Kinderboekenweek). Ook kan een reeks theaterworkshops worden ontwikkeld die aansluit bij thema’s die behandeld worden in school.

Theatermaker Marc structureel voor de klas

Natuurlijk hebben we een nog uitgebreider aanbod, waaronder de beste van alle opties wat betreft theatereducatie: zet mij structureel voor de klas met mijn afwisselende programma. Bij deze optie zal ik als docent theater wekelijkse basislessen verzorgen aan iedere klas op jouw school. Door mij structureel als vakdocent voor de klas te zetten, maken je leerlingen écht kennis met theater en kunnen ze op optimale wijze hun creatieve talenten ontwikkelen.

Shakespeare schreef het ooit al eens: ‘To be or not to be, that’s the question’. Zijn jouw leerlingen er ook bij? Neem contact met mij op en boek een of meerdere workshops. Ook als je vragen of opmerkingen hebt over mijn aanbod, ben je welkom om contact op te nemen.