Als dirigent begeleid ik het groepsproces van de zangers en zangeressen en het orkest. Ik zorg er als dirigent voor dat er goede artistieke keuzes gemaakt worden, die bijdragen aan een goed eindresultaat. In mijn rol als dirigent ben ik altijd op zoek naar verbetering. Zo kan iedere muzikant het beste uit zichzelf blijven halen. Het is dus wel duidelijk dat er veel meer bij komt kijken dan enkel de maat aanslaan en inzetten aangeven!

Muziek maak je samen

Ook al ben je als dirigent de leider van de groep, toch kun je enkel met elkaar muziek maken. Een goed muziekstuk zit dan ook in de chemie tussen het koor, het orkest en de dirigent. Als dirigent is het belangrijk dat je een mensenmens bent. Iedere zanger of zangeres is anders en heeft een andere vraag of behoefte. Hier dien je als dirigent oog voor te hebben en rekening mee te houden. Je levert daarom altijd maatwerk en iedere repetitiebijeenkomst is dus ook anders. Dat maakt mijn werk zo leuk, er zit altijd muziek in.

Hoe ga ik als dirigent aan het werk?

Telkens weer ben ik, samen met de koorzangers, aan het zoeken naar de mooiste uitvoering van een lied. We werken aan klankkleur, dynamiek, tempo en uitspraak. We proberen uit, komen erachter dat iets niet werkt en we verfijnen, totdat we tevreden zijn.

Samen proberen we de partituur uit te voeren zoals de componist het bedoeld heeft. Daarbij verliezen we de eigen inbreng van de zangers en zangeressen niet uit het oog. We luisteren naar onszelf en de ander stemgroep(en), maar stellen we onszelf ook de vraag: hoe kunnen we het verhaal in het lied het beste overbrengen? Kortom, er wordt vooral met plezier samen muziek gemaakt.

Mijn opdrachten als dirigent

Er wordt regelmatig om een dirigent gevraagd, vooral als er optredens op de planning staan. De opdrachtgevers hieronder hebben ook op dirigent gezocht en maakten gebruik van de diensten van Marc van Creij – Muziektheater:

  • Popkoor No-Nonsense – dirigent (2018 – 2022)
  • Muziektheater Spetter – dirigent en arrangeur (2018 – heden)
  • Popkoor No-Kidding – dirigent en vocal coach (2019 – 2020)
  • Popkoor ‘N-Joy  – dirigent en vocal coach (2019 – 2020)
  • Projectkoor Switch – dirigent en arrangeur (2022 – heden)

Dirigent of componist gezocht? Schakel mij in

Als een orkest, koor of muziekgezelschap op zoek is naar nieuwe dirigent, plaatsen zij vaak een vacature met daarin ‘dirigent gezocht’. Met deze oproep hopen zij een nieuwe dirigent te vinden voor hun gezelschap. Meestal hebben zij daarbij een duidelijk profiel geplaatst, zodat de dirigent die solliciteert weet of hij kan voldoen aan de gestelde kwaliteiten en kenmerken.

Ben je ook op zoek naar een dirigent en spreekt mijn manier van werken jou aan? Neem dan contact op met mij via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl. Ik beantwoord al je vragen. Ook als je op zoek bent naar een componist, ben je bij mij aan het juiste adres. Plan gerust een kennismaking met mij in!