Cultuureducatie hoort, net als taal, rekenen en sporten, bij de algemene ontwikkeling van kinderen. Cultuur geeft je identiteit, kleur en vormt je als mens. Met cultuureducatie dragen we bij aan de persoonlijke ontwikkeling en sociale vorming van kinderen. Enkele vragen die binnen cultuureducatie naar voren komen zijn bijvoorbeeld: Wie ben jij? Hoe kijk jij naar de wereld? En hoe verhoud je jezelf tot die wereld en tot anderen?

Cultuureducatie met kwaliteit is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in het onderwijs. Waar groepsleerkrachten vroeger voornamelijk zelf invulling moesten geven aan de creatieve vakken, wordt daar steeds vaker een vakdocent voor ingezet. Ik ben zo’n vakdocent. Graag prikkel ik leerlingen, door hen uit te dagen om vanuit plezier nieuwe dingen te leren. Ik zet de disciplines muziek en theater in om kinderen hun creatieve talenten te laten ontdekken.

Wat is cultuureducatie en waarom is het zo belangrijk?

Cultuureducatie omvat alles waarbij cultuur als doel of middel wordt ingezet. Niet alleen in receptieve vorm, waarbij het bekijken, beluisteren en ervaren van cultuuruitingen centraal staan, maar zeker ook in actieve vorm, oftewel het zelf maken van kunst en beoefenen van cultuur. Bij cultuureducatie met kwaliteit zijn we niet alleen bezig met het verwerven van nieuwe technieken binnen het vakgebied, maar worden er altijd combinaties van meerdere vakken gemaakt. Zo vormt deze discipline een aanvulling en verrijking op de basisvakken.

Cultuureducatie is belangrijk voor onze ontwikkeling. Omdat er door cultuureducatie steeds nieuwe verbindingen in onze hersenen worden gemaakt en er steeds nieuwe gebieden in de hersenen worden aangesproken, leren we allerlei verbanden leggen. En dat maakt ons geestelijk een rijker mens.

Cultuureducatie: hoe staat jouw school ervoor?

Cultuureducatie met kwaliteit is een onmisbaar onderdeel in het onderwijs. Hoe staat het met cultuureducatie op jouw school? Beschikt jouw school bijvoorbeeld al over een doorlopende leerlijn muziek of theater? Wat is de toekomstvisie van jouw school wat betreft cultuureducatie met kwaliteit? En is jouw team met leerkrachten deskundig genoeg op het gebied van cultuureducatie, of is het verstandiger om een externe vakdocent in te schakelen? Zomaar enkele voorbeelden van vragen die je kunt hebben over kunst- en cultuureducatie en waar Marc van Creij – Muziektheater graag antwoord op geeft en over adviseert.

Cultuureducatie bij jou in de klas

Graag ga ik voor je aan de slag om kwalitatief goede cultuureducatie bij je in de klas te brengen. Want er is niets mooier dan wanneer leerlingen hun talenten ontdekken en het lokaal met een glimlach verlaten! Neem contact met mij op als je meer informatie wilt over de mogelijkheden. Of plan een vrijblijvend gesprek in, waarbij we samen ontdekken hoe we kunst- en cultuureducatie bij jou op school vorm gaan geven.