Meest gestelde vragen
Vind het antwoord op jouw vragen hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag. Bel of e-mail mij direct!
Mijn workshops zijn zo vormgegeven, dat ze op iedere locatie succesvol gegeven kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld een workshop op locatie volgen of een workshop op eigen locatie doen. Daarnaast ben je welkom in mijn muziekpraktijk in Den Bosch. Graag bekijk ik samen met jou welke van de verschillende mogelijkheden het best past bij jouw wensen.
Lees meerVoordat we over verschillende theatervormen praten, leggen we eerst graag de betekenis van theater uit. Het woord theater is afgeleid van het oude Griekse woord theatron, wat ‘kijken naar een bepaalde plaats’ betekent. Als je een voorstelling opvoert en die aan een publiek laat zien, spreekt men van theater. Theater dient dan als verzamelnaam voor alle kunstvormen die men voor een publiek opvoert. We hebben hieronder zo compleet mogelijk uitgewerkt welke vormen van theater er zijn. Als er meerdere kunstvormen gecombineerd worden, spreekt men van totaaltheater.
Lees meerBeide genres liggen dichter bij elkaar dan je zou denken. Toch zijn er enkele grote verschillen. Om het verschil tussen muziektheater en musical uit te leggen, vertellen we eerst graag wat meer over het ontstaan, de ontwikkeling en de kenmerken van beide genres.
Lees meerKleinkunst is een vorm van cabaret, uitgevoerd door een artiest (zoals een beoefenaar/ster van deze theatervorm genoemd wordt). Cabaret is niet de enige kunstvorm waar kleinkunst in voorkomt; ook musicals, theater en luisterliederen bevatten kleinkunstelementen. De artiest brengt tijdens het kleinkunststuk intiem en gevoelig materiaal ten tonele. Sommige mensen vinden het stuk ‘klein’ binnen kleinkunst neerbuigend. Toch is deze verkleining totaal niet verkleinend bedoeld; het staat juist voor het gevoelige en intieme karakter wat deze kunstvorm kenmerkt.
Lees meerMuziektheater is een podiumkunst waarbij theater wordt ondersteund door muziek. Muziek speelt in deze kunstvorm een grote rol. Vaak wordt de muziek aangevuld met tekst (zowel dialoog als monoloog), dans of mime. Muziektheater is dus echt een mengelmoes van verschillende disciplines en theatrale elementen. Omdat geen enkele muziektheatervoorstelling hetzelfde is, wordt de naam voor deze kunstvorm vaak gezien als overkoepelende verzamelnaam.
Lees meerDe podiumkunsten staan voor alle vormen van kunst die live worden uitgevoerd op een podium, met aanwezigheid van publiek. Podiumkunsten worden ook wel de uitvoerende kunsten of scheppende kunsten genoemd. Hieronder leggen we het verschil tussen beide podiumkunstvormen uit.
Lees meerMarc van Creij – Muziektheater verzorgt sinds de oprichting in 2011 creatieve activiteiten voor kinderen. Of het nu gaat om een workshop of cursus of een creatieve workshop op maat in de vorm van een kinderfeest, plezier staat altijd centraal!
Lees meerSinds de oprichting van Marc van Creij – Muziektheater in 2011 verzorg ik creatieve activiteiten voor kinderen, jongeren én volwassenen. Of het nu gaat om een creatieve workshop in de vorm van een teamuitje, een creatieve invulling van de teambuilding of een familie-activiteit, plezier staat altijd centraal!
Lees meerMarc van Creij – Muziektheater biedt zanglessen aan kinderen, jongeren en volwassenen aan. Per leeftijdsgroep liggen de accenten in de les anders. Je kunt bij mij op les vanaf een leeftijd van 7 jaar.
Lees meerEr zijn mensen die het zich wel eens afvragen: hoe leer je zingen zonder zangles? Niet iedereen kan of wil namelijk zangles nemen. Maar helaas, leren zingen zonder zangles is best lastig.
Lees meerHet is zeker mogelijk om een privé zangles te volgen bij Marc van Creij – Muziektheater. Soms past een privé zangles namelijk beter bij iemand dan een les in duo’s of groepsverband. Je komt hier al snel achter tijdens het volgen van de zanglessen en door te experimenteren met de verschillende varianten. Uit ervaring blijkt dat de meeste zangleerlingen beginnen met privé zangles.
Lees meerDe kosten voor een zangles bij Marc van Creij – Muziektheater zijn afhankelijk van welke soort les je kiest. De prijs van de zangles is bijvoorbeeld afhankelijk van de duur van de les, of de leerling onder de 21 jaar is en of je een pakket afneemt (hierbij ontvang je korting). Hieronder hebben we een overzicht geplaatst waarin je kunt lezen hoe duur elk type zangles is.
Lees meerHet schrijven van een script begint met het bepalen van een thema en het opdoen van inspiratie voor het toneelstuk. Soms lees je hiervoor een boek, soms bezoek je een bepaalde plaats en een andere keer kijk je een film. Hierna verzamel je elementen die je wil laten terugkomen in het script van het toneelstuk.
Lees meerEen theatervoorstelling maken is een vak apart. Er zijn veel verschillende manieren om aan de slag te gaan, waarbij ik de afgelopen jaren mijn eigen manier heb ontwikkeld. Vaak begint mijn proces met inspiratie over een bepaald thema. Vervolgens ga ik nadenken over de belevingswereld en de thematiek. Als ik daar ideeën over heb, bedenk ik een verhaallijn en verwerk dit in een script. Hier schaaf ik net zolang aan totdat ik tevreden ben. Is het script af? Dan start het repetitieproces.
Lees meerGoed, beter, beste dirigent: het zijn allemaal maar meningen en waardeoordelen. Maar waarop gebaseerd? De één vindt die ene dirigent fantastisch, terwijl de ander diezelfde dirigent vreselijk vindt. Wanneer ben je nu dan écht de beste dirigent? Mijns inziens als je als dirigent de groep kan enthousiasmeren en je jouw muzikale vuurtje kan overbrengen op hen. Je bent immers samen aan het bouwen aan een prachtig stuk.
Lees meerHet woord dirigent is afkomstig van het Latijnse dirigere, wat afbakenen, rechtmaken, leiden, regelen of inrichten betekent. Wat een dirigent doet is niets anders dan leidinggeven aan een koor, orkest of ander muziekgezelschap. Dit doet een dirigent door te dirigeren: aanwijzingen geven tijdens het musiceren. Het leiden van een orkest of koor wordt met een chic woord ook wel directie genoemd.
Lees meerWat een componist voornamelijk doet, is muziek scheppen: nieuwe structuren bedenken en opschrijven. Hij of zij ordent tonen tot een muziekstuk. Dit wordt ook wel componeren genoemd. Harmonie, ritme, melodie, tempo, dynamiek, instrumentatie en de uitvoering zijn belangrijke elementen bij het componeren. Om een beter beeld te kunnen vormen van deze elementen, hebben we ze hieronder kort uitgelegd.
Lees meerHet is niet voor iedereen duidelijk wat een componist precies is en wat hij of zij doet. Een componist is iemand die muziek schept; iemand die nieuwe structuren bedenkt en opschrijft. De componist ordent tonen tot een muziekstuk. Het ordenen van tonen noemen we ook wel componeren, waar het woord componist van is afgeleid.
Lees meerTussen de functie van een arrangeur en een componist zit een klein verschil. Een componist bedenkt en schrijft nieuwe muziekcomposities, terwijl een arrangeur met bestaande muziekcomposities werkt, die hij bewerkt voor een andere bezetting, muziekstijl of gelegenheid. Om dit verschil goed uit te leggen, vertel ik je graag eerst wat een arrangeur en een componist precies doen.
Lees meerHet proces van een eigen musical maken is het best te vergelijken met het bakken van een goede taart. Om een goede taart te bakken heb je de juiste ingrediënten nodig, een beetje baktechniek en vooral veel plezier met elkaar. Precies deze drie kenmerken zijn cruciaal als je een eigen musical gaat maken!
Lees meer