Een theatervoorstelling maken is een vak apart. Er zijn veel verschillende manieren om aan de slag te gaan, waarbij ik de afgelopen jaren mijn eigen manier heb ontwikkeld. Vaak begint mijn proces met inspiratie over een bepaald thema. Vervolgens ga ik nadenken over de belevingswereld en de thematiek. Als ik daar ideeën over heb, bedenk ik een verhaallijn en verwerk dit in een script. Hier schaaf ik net zolang aan totdat ik tevreden ben. Is het script af? Dan start het repetitieproces.

Een theatervoorstelling maken: het repetitieproces

Soms start ik meteen met het repetitieproces, omdat er al een script is. De rollen worden verdeeld en ik ga, samen met de groep, de voorstelling vormgeven. Door middel van een regieplan en een bepaalde visie op het onderwerp of het plot probeer ik de voorstelling kleur te geven. Tijdens het repetitieproces nodig ik de spelers uit om actief mee te denken in het maken van de theatervoorstelling. Ook de regieassistent waarmee ik vaak werk voorziet mij van frisse ideeën en overziet het grote plaatje, wat ik door mijn inzoomen op details soms uit het oog verlies.

Aan het einde van het repetitieproces komen er steeds meer puzzelstukjes samen, zoals kostuums, rekwisieten, decors, licht en geluid. Het is fantastisch om met een grote groep mensen toe te werken naar een reeks voorstellingen en allemaal hetzelfde doel voor ogen te hebben, namelijk de beste voorstelling. We blijven schuren en schaven totdat alles vorm begint te krijgen. Een intensief, maar ontzettend leuk proces!

Een theatervoorstelling maken: de voorstellingsweek

Hoewel het hele proces leuk is, blijft toch het allerleukste van het maken van een theatervoorstelling het moment dat je naar het theater gaat. Het is altijd spannend of alles op tijd af is en of de voorstelling gaat zijn zoals je bedacht had. En of er niet last minute nog problemen opgelost moeten worden, alhoewel dat tot dusver altijd goed is gekomen. Dat magische theatergevoel en die spanning geven een fijne rush en dat maakt mij gelukkig. Als aan het einde van een goede voorstelling een oorverdovend applaus klinkt, ben ik enorm trots en kijk ik alweer uit naar het maken van een nieuwe theatervoorstelling.

Wil jij ook dat magische theatergevoel ervaren en een eigen theatervoorstelling maken? Ik help je graag. Met mijn ervaring en enthousiasme sta ik klaar om, samen met jou en de rest van de groep, een fantastische theatervoorstelling neer te zetten. Neem contact met mij op via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl en ik bespreek graag de mogelijkheden met je door.