Het schrijven van een script begint met het bepalen van een thema en het opdoen van inspiratie voor het toneelstuk. Soms lees je hiervoor een boek, soms bezoek je een bepaalde plaats en een andere keer kijk je een film. Hierna verzamel je elementen die je wil laten terugkomen in het script van het toneelstuk.

Van schrijftafel tot script voor een toneelstuk of musical

Daarna kan het échte denkwerk beginnen. Je bedenkt een plot en de verschillende personages. Als het een muziektheaterstuk wordt, bepalen we nog welke en waar in het stuk muziek voorkomt. Heb je dit in je hoofd? Dan begint het schrijfproces. Het moment waar er woorden op papier moeten komen, personages met elkaar gaan stoeien, verhaallijnen komen en gaan en er uiteindelijk ook passsages sneuvelen, om zo tot het beste script voor een musical of toneelstuk te komen.

Als het script af is, gaat het naar de persoon die het script redigeert en controleert op continuïteit, grammatica en tikfouten en andere zaken die aangepast moeten worden. Altijd een spannend moment, omdat het script dan voor het eerst door anderen beoordeeld wordt. En de eerste reacties op het script zijn altijd goud waard!

Een proces waar het verhaal van het toneelstuk op één staat

Als het script na het redigeren is aangepast, kan er gerepeteerd worden. Meestal worden er dan nog kleine dingen aan het toneelstuk aangepast. Bijvoorbeeld omdat die op papier beter leken dan in de werkelijkheid, een bepaalde kledingwissel niet haalbaar is of er juist tekst moet worden bijgeschreven. Het is altijd een proces van geven en nemen, met maar één doel: het toneelstuk op één. Het script is slechts ons hulpmiddel.

Wil jij de fijne kneepjes van het schrijven van een script leren of kun je hulp gebruiken bij het maken van een eigen toneelstuk? Ik help je graag. Je bereikt me snel en gemakkelijk via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl.