Het woord dirigent is afkomstig van het Latijnse dirigere, wat afbakenen, rechtmaken, leiden, regelen of inrichten betekent. Wat een dirigent doet is niets anders dan leidinggeven aan een koor, orkest of ander muziekgezelschap. Dit doet een dirigent door te dirigeren: aanwijzingen geven tijdens het musiceren. Het leiden van een orkest of koor wordt met een chic woord ook wel directie genoemd.

Een dirigent is er niet alleen bij de uitvoeringen voor publiek, maar ook bij de repetities. Hij is leidend in hoe de compositie of partituur uitgevoerd wordt. De dirigent is als het ware het al ziedend oog en, niet onbelangrijk, het al horend oor, die ook bepaalt op welke manier de partituur geïnterpreteerd wordt.

Wat maakt een goede dirigent?

Een dirigent doet meer dan alleen maar de maatslaan. Hij moet de emotie van de muziek overbrengen, zodat hij de musici kan overtuigen van de gewenste interpretatie. Een goede dirigent moet beschikken over een goed muzikaal inzicht en gehoor, een grote algemene culturele kennis, stressbehendigheid, een ijzeren wil en overredingskracht, veel verbeelding én een uitstekende conditie.

Wil jij meer weten over wat een dirigent doet of wat het betekent? Of denk je meteen, daar zit muziek in – ik wil een dirigent inschakelen voor mijn muziekstuk? Neem dan contact met mij op via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl.