De beste dirigent vinden klinkt lastiger dan dat het is. Er zijn de afgelopen decennia door heel Nederland kunstvakopleidingen opgericht, waar jaarlijks tientalen dirigenten aan afstuderen. Natuurlijk willen zij allemaal met veel liefde voor het vak aan de slag. Solliciteren naar werk als dirigent gaat vaak via via, maar ook steeds vaker via online vacatures. Een combinatie van beide is natuurlijk optimaal. Dan heb je wat te kiezen en kun je een stevige sollicitatieprocedure opzetten, waardoor je een goed beeld kunt vormen van de kandidaten. Eventueel met een proefdirectie met het gezelschap, zodat je ook kunt ervaren hoe deze dirigent te werk gaat en – niet onbelangrijk – of er een klik is.

Waar moet de beste dirigent allemaal aan voldoen?

Een dirigent doet meer dan alleen maar de maatslaan, laat staan de beste dirigent. Hij moet de emotie van de muziek overbrengen en de musici overtuigen van de gewenste interpretatie. Daarnaast moet een goede dirigent:

  • Over een goed muzikaal inzicht en gehoor beschikken
  • Een grote algemene culturele kennis hebben
  • Tegen stress kunnen
  • Een ijzeren wil hebben
  • Overredingskracht hebben
  • Veel verbeelding hebben
  • Een uitstekende conditie hebben

Bovenstaande is enkel nog maar gericht op de uitvoering van een compositie. Want om een goede dirigent te zijn, moet je dingen goed kunnen verwoorden en vooral duidelijk zijn. Daarnaast moet je goed kunnen luisteren naar het gezelschap wat je voor je hebt staan. Wat speelt er bij de muzikanten of bij de zangers en zangeressen en hoe kun je hen helpen en meenemen richting het ‘eindpunt’ waar je wil zijn bij de uitvoering?

Hoe vind ik een dirigent?

Goed, beter, beste dirigent: het zijn allemaal maar meningen en waardeoordelen. Maar waarop gebaseerd? De één vindt die ene dirigent fantastisch, terwijl de ander diezelfde dirigent vreselijk vindt. Wanneer ben je nu dan écht de beste dirigent? Mijns inziens als je als dirigent de groep kan enthousiasmeren en je jouw muzikale vuurtje kan overbrengen op hen. Je bent immers samen aan het bouwen aan een prachtig stuk.

Hoe vind ik een goede dirigent? Door contact op te nemen met mij! Met mijn muzikale ervaring en enthousiasme geef ik met plezier leiding aan jouw koor of orkest. Samen maken we er een mooie uitvoering van. Interesse? Je bereikt me snel en gemakkelijk door contact op te nemen via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl.