De podiumkunsten staan voor alle vormen van kunst die live worden uitgevoerd op een podium, met aanwezigheid van publiek. Podiumkunsten worden ook wel de uitvoerende kunsten of scheppende kunsten genoemd. Hieronder leggen we het verschil tussen beide podiumkunstvormen uit.

Wat zijn de uitvoerende podiumkunsten?

Enkele kunstdisciplines die we rekenen tot de uitvoerende podiumkunsten zijn ballet, circus, kleinkunst, moderne dans, muziek, musical, muziektheater, opera, operette en toneel. De uitvoerende kunsten staan onder leiding van een dirigent of regisseur. De podiumkunsten worden uitgevoerd door zowel professionele acteurs, cabaretiers, dansers en musici als amateurs.

Wat zijn de scheppende podiumkunsten?

Onder de scheppende kunsten vallen onder andere het schrijven van toneelteksten, het componeren van opera’s en het choreograferen van moderne dans. De uitvoerende kunsten werken vaak samen met de scheppende kunsten. Deze vormen van podiumkunsten kunnen niet zonder elkaar. Zonder script heb je immers geen toneelstuk en zonder compositie geen opera! Veel kunstenaars werken zowel in de uitvoerende als scheppende podiumkunsten.

Binnen de podiumkunsten staat de expressie van gevoelens en het vertellen van verhalen in beeld, geluid en taal centraal. Belangrijke hulpmiddelen die daaraan bijdragen en dit versterken zijn het decorontwerp, kostuumontwerp, de geluidstechniek en de belichting. Ook deze zaken worden gerekend tot de podiumkunsten.

Altijd al kennis willen maken met de podiumkunsten? Volg dan een uitdagende cursus of workshop! Je kunt mij bereiken via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl.