Kleinkunst is een vorm van cabaret, uitgevoerd door een artiest (zoals een beoefenaar/ster van deze theatervorm genoemd wordt). Cabaret is niet de enige kunstvorm waar kleinkunst in voorkomt; ook musicals, theater en luisterliederen bevatten kleinkunstelementen. De artiest brengt tijdens het kleinkunststuk intiem en gevoelig materiaal ten tonele. Sommige mensen vinden het stuk ‘klein’ binnen kleinkunst neerbuigend. Toch is deze verkleining totaal niet verkleinend bedoeld; het staat juist voor het gevoelige en intieme karakter wat deze kunstvorm kenmerkt.

Nederlandse artiesten in de kleinkunst

In Nederland zijn er jaarlijks veel verschillende kleinkunstvoorstellingen te zien in het theater. Enkele bekende Nederlandse kleinkunstenaars zijn Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Toon Hermans, Herman van Veen, Claudia de Breij, Karin Bloemen en Eefje de Visser. Dat kleinkunst een populaire en volwassen kunstvorm is, blijkt wel uit de jaarlijkse oudejaarsconferences. Het is ieder jaar een grote eer voor de kleinkunstenaar die de conference mag maken en zijn of haar ongezouten mening mag geven.

Naast de Kleinkunst Academie in Amsterdam, kent ook Den Bosch sinds 2021 een volwaardige hbo-opleiding Cabaret. Deze opleiding is te volgen op de Koningstheater Academie. De succesvolle opleiding bestond al langer en leverde veel talenten af aan de kleinkunstwereld. Denk aan kleinkunstenaars als Kiki Schippers, Leo Alkemade en Pieter Derks. Toch was Cabaret tot 2021 geen volwaardige hbo-opleiding. Hier wist Anna Uitdehaag na jaren lobbyen, haar nek uitsteken en de opleiding steeds opnieuw op de kaart zetten, verandering in te brengen.

Jonge kleinkunsttalenten in de wieg

Nederland kent verschillende kleinkunstfestivals. De bekendste zijn het Amsterdams Kleinkunst Festival, Camerette, Leids Cabaret Festival en het Groninger Studenten Cabaret Festival. Deelname aan deze festivals heeft voor vele jonge kleinkunstenaars veel betekend voor hun carrière. Velen braken dankzij hun optredens op dergelijke festivals door, waardoor nu iedereen kan genieten van prachtige voorstellingen.

Kijk jij op tegen kleinkunstenaars als Jean-Louis Pisuisse, Jacques Brel, Herman van Veen en Claudia de Breij? En wil jij daarom kennismaken met het kleine lied? Volg dan een uitdagende zangles bij Marc van Creij – Muziektheater in Den Bosch. Ervaring is niet vereist! Maak een afspraak met mij via 06-10744513 of info@marcvancreijmuziektheater.nl. Ook als je meer wilt weten over wat kleinkunst nu precies is, sta ik je graag te woord.